Hüvelykbecslés

, 2022/8/12

1 Keress egy körülbelül 1 hüvelyk hosszúságú tárgyat, amelyet a becslésekhez használhatsz. A leggyakrabban használt tárgy a hüvelykujj becslésére a felnőtt hüvelykujj, amely körülbelül 1 hüvelyk széles.

Hüvelykbecslés

További lehetőségek lehetnek egy vizes palack kupakja, egy levehető ceruzaradír, egy szabványos gumiradír szélessége, egy gemkapocs hossza és egy szabványos kis varrótű hossza. A hüvelykujj felső ujjpercétől a hüvelykujj hegyéig tartó távolság egy felnőtt kezén szintén körülbelül 1 hüvelyk hosszú.

2

Rajzold le egy papírlapra annak a hosszát, amit mérni akarsz. Helyezze a mérni kívánt élét egy üres fehér papírlapra. Egy ceruzával rajzold le az él hosszát az egyik végétől a másikig. A papírra rajzolt vonalnak pontosan ugyanolyan hosszúnak kell lennie, mint a mérni kívánt él. Miután bemérted az élt, leveheted a papírról.

Ügyelj arra, hogy fehér vagy világos színű papírt használj, hogy jól láthatóak legyenek a jelek, amelyeket készítesz.

Tipp: Ha a megmérni kívánt tárgy hosszabb, mint egy darab papír, akkor ezt a lépést megfordíthatja úgy is, hogy a hüvelyk hosszúságú tárgy hosszát egy darab papírra rajzolja át. Ezután ezt a lenyomatot használhatod a tárgy hosszának hozzávetőleges megméréséhez.

3

Helyezd a hüvelyk hosszúságú tárgyat a pausz elejére, és jelöld meg, hol ér véget. Igazítsd a hüvelykbecsléshez használt tárgy 1 végét a lenyomozott vonal kezdőpontjához. Jelöld meg ceruzával a vonalon azt a helyet, ahol a mérő tárgy másik vége megáll.

Ha például a hüvelykujjadat használod, fektesd a hüvelykujjadat vízszintesen a vonal tetejére úgy, hogy a hüvelykujjad alsó vége a vonal kezdőpontjához igazodjon. Ezután egy ceruzával jelöljön a vonalra közvetlenül a hüvelykujja fölött.

4

Mozgasd felfelé a tárgyat úgy, hogy az most már az utolsó jelöléssel legyen egy vonalban. Told el a tárgyat a vonal mentén úgy, hogy a tárgy kezdőpontja arra a vonalra kerüljön, amely korábban azt jelölte, hogy hol volt az adott tárgy teteje. A korábbiakhoz hasonlóan készíts egy újabb jelet a vonal mentén, ahol most a tárgyad teteje található.

5

Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg a teljes vonal mentén nem tett jeleket. Minden alkalommal, amikor a mérő tárgy pozícióját eltolod, győződj meg róla, hogy a mérőélek párhuzamosan helyezkednek el a vonallal. Ha az utolsó vonal utáni hely jelentősen kisebb, mint a többi, akkor a szemed segítségével ítéld meg, hogy mennyivel rövidebb az a vonal, és becsüld meg, hogy ez a vonal hány hüvelyknyi töredékét jelenti. Ha például az utolsó szóköz körülbelül fele olyan hosszú, mint a többi, számolj fél hüvelyknek.

6

Számold össze a megjelölt helyeket, hogy elkészíthessda becslésed. A vonal végére érve távolítsd el a mérőeszközöket. Számold meg a jelöléseid között lévő hézagok számát. Ez a szám egy durva becslés a hüvelykszámra. A vonalak közötti távolságokat számold meg, ne magukat a vonalakat. Győződ meg róla, hogy az első sor előtti és az utolsó sor utáni szóközöket is megszámolod.