Hogyan végeztek az ősök méréseket

, 2022/8/10

A mérés és a mérőeszközök iránti igény az ókorig nyúlik vissza. Amikor az emberek civilizálódtak, gazdálkodni kezdtek és közösségekben éltek, rájöttek, hogy egy ember nem tud mindent megcsinálni, és egymásra van szükségük.

Hogyan végeztek az ősök méréseket

Ez megnyitotta az utat a kereskedelem előtt, és ekkor valószínűleg szükségessé vált a mérőeszközök használata. Különböző mérési módokat fogadtak el. A mértékrendszer azóta sokat fejlődött. A feljegyzett történelem bőséges bizonyítékot mutat arra, hogy az emberi test különböző részeit viszonyítási pontként használták a mérések során.

Néhány ezek közül:

ujjperc: egy ujj szélessége; láb: egy lábfej hossza; köböl: egy kar hossza; kéztávolság: a hüvelykujj hegye és a kisujj hegye közötti távolság, amikor a kéz teljesen kinyújtva van. Hasonlóképpen, a fathom az angolszász földműves kézfeje végei közötti távolságot jelentette, amikor a karja teljesen kinyújtva volt.

Bizonyos történelmi egységek a körülöttünk lévő dolgokon alapultak. A rómaiak például a pace nevű egységet használták, amely a hadseregük kontingensének lépésével volt egyenlő, és az általa 1000 lépésben megtett távolságot egy mérföldnek nevezték. Hasonlóképpen, a XVI. században a gabonát használták tömegegységként, és az egy búzaszem súlyával volt egyenlő.

A szabványos egység szükségessége

Az emberi test részein alapuló egységek önkényesek és pontatlanok. A mérési eredmények személyenként eltérőek, mivel az egyes személyeknél az egység mérete eltérő. Például az olyan egységek, mint a köböl vagy a láb, a mérést végző személytől függnek. Ez problémákat okozott a különböző országok közötti kereskedelemben és nyilvánvalóan a mindennapi tranzakciókban.

A testrészek mint egységek korlátainak leküzdése és a mérési rendszer egységességének megteremtése érdekében szükségessé vált a pontos mérés. Ehhez ki kellett dolgozni egy mindenki számára elfogadható mérési szabványt. A hosszúságok pontos mérésének problémáját először az egyiptomiak oldották meg, még i. e. 3000-ben, a szabványos cubit meghatározásával.

Ezt úgy határozták meg, hogy egyenlő legyen az akkor Egyiptomot uraló fáraó könyöke és középső ujjának hegye közötti távolsággal. Pontosan a standard cubit hosszával megegyező hosszúságú mérőpálcákat készítettek. Így biztosították, hogy a cubit Egyiptom-szerte azonos hosszúságú legyen.

Hasonló erőfeszítéseket tettek más uralkodók is. I. Henrik brit király (1100-1137) például úgy rendelkezett, hogy egy yard pontosan megegyezik az orra hegyétől a kinyújtott karján lévő hüvelykujja végéig terjedő távolsággal. I. Erzsébet királynő kijelentette, hogy egy mérföld pontosan egyenlő nyolc furlonggal. Egy furlong (barázdahossz) volt az a távolság, amelyet egy pár ökör megállás nélkül fel tudott szántani egy mezőn. Ez 220 yardnak bizonyult.

Ezek a szabványok hasznosnak bizonyultak, de rövid életűek voltak, mivel amint egy adott uralkodó kikerült a hatalomból vagy meghalt, a rendszert nem követték, és egy újabb rendszer lépett életbe. Továbbá, mivel a különböző országokat és egy adott ország különböző tartományait különböző uralkodók kormányozták, különböző mértékegység-rendszereket követtek. Ennek következtében a tizennyolcadik századra a tömeg, a hossz, a terület és a térfogat nagyszámú mértékegysége vált széles körben használatossá.