Hogyan olvassuk le a vonalzót hüvelykben és centiméterben

, 2022/8/12

A vonalzó nélkülözhetetlen eszköz, de ha gondot okoz a vonalzó leolvasása, nem vagy egyedül. A vonalzón olyan sok vonal van, hogy könnyen összezavarodhatsz, ha nem tudod, mit jelentenek.

Hogyan olvassuk le a vonalzót hüvelykben és centiméterben

Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, miért kell tudnod, hogyan kell leolvasni egy vonalzót, és lépésről lépésre elmondjuk, hogyan kell leolvasni egy vonalzót hüvelykben és cm-ben. Emellett néhány hasznos forrással is ellátunk, amelyek segítségével folyamatosan csiszolhatod a vonalzóolvasási készséged.

Miért kell tudni, hogyan kell olvasni egy vonalzóval

A vonalzó leolvasása nemcsak az iskolában, hanem a mindennapi életben is fontos. Ha például építőpapírból szeretnél valamit készíteni, valószínűleg vonalzóval kell megmérned, hogy mennyi anyagra lesz szükséged. Vagy mi van, ha be szeretnél keretezni egy fényképet, ami nálad van? Ebben az esetben lehet, hogy meg kell mérnie a képet, hogy megnézze, milyen keretbe férne bele.

Az igazság az, hogy rengeteg olyan pillanat van az életben, amikor tudnod kell, hogyan kell leolvasni egy vonalzót. És ha nem tudod, hogyan kell leolvasni egy vonalzót, akkor valószínűleg következményei lesznek. Mi van például, ha két darabot készítesz valamiből, ami nem illik össze, mert az egyik rövidebb vagy hosszabb, mint amilyennek lennie kellett volna? Vagy mi van, ha elrontasz egy tudományos kísérletet, mert nem olvastad le pontosan a levágott zsinórdarab méretét?

Kétféle vonalzó létezik: a hüvelykes, azaz birodalmi vonalzó és a centiméteres, azaz metrikus vonalzó.

A hüvelyk a birodalmi rendszernek felel meg, amely az Egyesült Államokban és néhány más országban használt fő mérési rendszer. Eközben a centiméterek a metrikus rendszer részei, amelyet világszerte használnak a mindennapi életben és a tudományban egyaránt.

Hogyan kell leolvasni a vonalzó hüvelykben kifejezett értékét?

Kezdjük azzal, hogy megnézzük, hogyan kell leolvasni egy vonalzót hüvelykben. Ha amerikai vagy, akkor ezt a mértékegységet valószínűleg jobban ismered, mint a centimétereket, amelyek néha szerepelnek a szabványos 12 hüvelykes, azaz 1 láb hosszúságú vonalzóban (a következő részben áttekintjük, hogyan kell egy vonalzót cm-ben leolvasni).

Rögtön meg kell tudnod állapítani, hogy ez a vonalzó hüvelykeket használ, mivel 12 egyenlő távolságra van felosztva (1-12 felirattal), és tudjuk, hogy egy lábban 12 hüvelyk van (a cm-t alul hagyd figyelmen kívül). Most figyeljük meg az egyes hüvelyk közötti vonalakat, amelyek közül néhány hosszabb és néhány rövidebb, mint a többi. Ezek az apró vonalak mindegyike egy-egy hüvelyk töredékét jelenti. Összesen öt különböző hosszúságú vonal van.

Minden hüvelyk 16 vonalra oszlik, ami azt jelenti, hogy az egyes vonalak közötti távolság 1/16 hüvelyk hosszú - ez a legkisebb hossz, amit vonalzóval mérhetsz. (Vegye figyelembe, hogy egyes vonalzók csak 1/8 hüvelykes vonalakig, míg mások 1/32 hüvelykes vonalakig mennek le). A hüvelyk a vonalzó legnagyobb egysége, amelyet a leghosszabb vonal képvisel. Minden egyes 1 hüvelykes vonal egy számmal van jelölve, amely jelzi, hogy melyik hüvelykről van szó a vonalzón (ahogy a fenti képen látható).

Példa: Ha egy számítógépes papírlap hosszát mérnéd, a papírdarab a vonalzó 11 hüvelykes jelöléséig érne, ami azt jelzi, hogy pontosan 11 hüvelyk hosszú.

A vonalzó második legnagyobb egysége az 1/2 hüvelyk, amelyet a második leghosszabb vonal képvisel. Ezek általában nincsenek felcímkézve, de egyes vonalzókon előfordulhat, hogy vannak (ebben az esetben olyan számokat láthatsz, mint 1 1/2 in, 2 1/2 in stb.).

Az 1/2 hüvelykes vonal a vonalzó minden egyes hüvelyk között középen helyezkedik el. A 7 és 8 hüvelyk közötti középpont például 7 1/2 (vagy 7,5) hüvelyk lenne.

Példa: Ha egy számítógépes papírdarab szélességét (a hossz helyett) mérné meg, a darabnak pontosan az 1/2 hüvelykes vonalra kellene érnie 8 és 9 hüvelyk között, ami azt jelzi, hogy a szélesség 8 1/2 (8,5) hüvelyk.

A vonalzó harmadik legnagyobb vonala az 1/4 hüvelykes vonal, amely az 1/2 hüvelykes és az egész hüvelykes vonal között középen helyezkedik el:

Ha egy vonalzóban 1/4 hüvelykben számolnál, akkor azt látnád, hogy a 0 hüvelyk utáni negyedik vonal 1/4 hüvelyk, a nyolcadik vonal 2/4 (1/2) hüvelyk, a 12. vonal pedig 3/4 hüvelyk.

Példa: Tegyük fel, hogy egy ruhadarabot mérünk, és a vonalzó a 10 hüvelyk utáni negyedik vonalnál ér véget. Ez azt jelentené, hogy a ruha 10 1/4 (10,25) hüvelyk hosszú.

Ezután következik az 1/8 hüvelyk, amely a vonalzó második legkisebb egysége. Az 1/8-os vonalakat az egyes 1/4 hüvelykes vonalak között félúton találjuk:

Ha 1/8 hüvelykes lépésekben számolsz, akkor azt találod, hogy a 0 utáni második vonal 1/8 hüvelyk, a negyedik vonal 2/8 (1/4) hüvelyk, a hatodik vonal 3/8 hüvelyk, a nyolcadik vonal 4/8 (2/4 vagy 1/2) hüvelyk, a 10. vonal 5/8 hüvelyk, a 12. vonal 6/8 (3/4) hüvelyk, a 14. vonal pedig 7/8 hüvelyk.

Példa: Tegyük fel, hogy meg akarod mérni a kukoricacső hosszát. Úgy találja, hogy a vonalzója a 6 hüvelykes jelölés utáni második vonalra érkezik. Ez azt jelenti, hogy a kukorica 6 1/8 hüvelyk hosszú. Végül, a vonalzó legkisebb egysége az 1/16 hüvelyk. Ezek az 1/16 hüvelyket jelképező apró vonalak az összes 1/8 hüvelykes vonal közé kerülnek:

Ha egy vonalzó első hüvelykén belül minden egyes vonalat megszámolnál, a következő méréseket kapnád:

1/16 inch

2/16 (1/8) hüvelyk

3/16 inch

4/16 (1/4) hüvelyk

5/16 inch

6/16 (3/8) hüvelyk

7/16 hüvelyk

8/16 (1/2) hüvelyk

9/16 inch

10/16 (5/8) hüvelyk

11/16 hüvelyk

12/16 (3/4) hüvelyk

13/16 hüvelyk

14/16 (7/8) hüvelyk

15/16 hüvelyk

Példa: A mutatóujjad hosszát próbálod megmérni. A vonalzó a hetedik vonal után 3 hüvelykkel érkezik. Ez azt jelentené, hogy az ujjad 3 7/16 hüvelyk hosszú.

Hogyan kell leolvasni egy vonalzó centiméterben

Ezt különösen fontos tudni, ha természettudományokat tanulsz (ne feledd, hogy a természettudományok általában a metrikus rendszert használják - nem a brit rendszert). A vonalzó cm-ben történő leolvasásának ismerete azoknak is hasznos, akik nem szeretnének törtekkel dolgozni (amit a hüvelykekkel kell tennie), és helyette más mértékegységekkel (ebben az esetben milliméterekkel) szeretnének dolgozni.

A szabványos metrikus vonalzó 30 cm hosszú. Minden centiméter egy számmal van jelölve, hogy megmutassa, milyen mérésre vonatkozik. A metrikus vonalzó másik oldalán hüvelykeket láthatsz. Ebben az esetben olvassa el a fenti utasításokat, hogy megtanulja, hogyan kell leolvasni a vonalzót hüvelykben.

Arra is figyelj, hogy 30 cm nem egyenesen egyenlő 12 hüvelykkel, még akkor sem, ha gyakran ugyanarra a vonalzóra teszik őket!

Nos, akkor íme, így néz ki egy tipikus metrikus vonalzó:

Meg lehet mondani, hogy ez egy metrikus vonalzó, mert 30 egyenlő távolságra van felosztva, és "cm" van ráírva (a hüvelykeket hagyja figyelmen kívül).

A hüvelykes vonalzóhoz hasonlóan a metrikus vonalzón is rengeteg vonalat fog látni, némelyik hosszabb, némelyik rövidebb. Minden vonal 1 millimétert jelent, ami 1/10-nek vagy 0,1 cm-nek felel meg (tehát 10 mm tesz ki 1 cm-t).

Egy centimétertől a következő centiméterig mindig 10 vonal lesz. Összesen három különböző hosszúságú vonal van a metrikus vonalzón.

A leghosszabb vonal a vonalzó legnagyobb egységét jelöli: 1 cm. Minden egyes centiméter fel van címkézve a vonalzón (1-30).

Példa: Előveszel egy vonalzót, hogy megmérd a körmöd szélességét. A vonalzó 1 cm-nél áll meg, ami azt jelenti, hogy a körmöd pontosan 1 cm széles.

A metrikus vonalzó középső vonala az 1/2 (0,5) centiméteres vonal, amely minden centiméter között középen van (más szóval ez az ötödik vonal minden egész centiméter után):

bodyrulerhalf_centimeter

Tehát ha például 9 cm-től öt vonalat számolsz, akkor 9,5 cm-t (vagy 95 mm-t) kapsz.

Példa: Tegyük fel, hogy az okostelefonod szélességét méri, és a vonalzóján 4 cm után az ötödik vonalig ér. Ez azt jelentené, hogy a telefon 4,5 cm (45 mm) széles.

A metrikus vonalzóval mérhető legkisebb egység 1 mm, azaz 0,1 cm. Ezek a vonalzó legkisebb vonalai, vagyis azok, amelyek az egész centiméter és az 1/2 centiméter közé esnek:

bodyrulermilliméterek

Csak az első centiméteren belül a 0-tól kezdve minden vonal a következőnek felelne meg:

1 mm (0,1 cm)

2 mm (0,2 cm)

3 mm (0,3 cm)

4 mm (0,4 cm)

5 mm (0,5 vagy 1/2 cm)

6 mm (0,6 cm)

7 mm (0,7 cm)

8 mm (0,8 cm)

9 mm (0,9 cm)

10 mm (1 cm)

Példa: Egy hajszál hosszát méri. A hajszál 16 cm után a vonalzó kilencedik vonalához ér. Ez azt jelenti, hogy a hajszál 16,9 cm hosszú (ez 16 cm + 9 mm).