A hossz mérése

, 2022/8/11

A hosszmérés bármely tárgy hosszának mérését jelenti olyan mérőeszközök segítségével, mint a vonalzó, mérőszalag stb. Például egy ceruza hossza hüvelykben mérhető egy vonalzó segítségével.

A hossz mérése

Az osztályban lévő diákok magasságát lábmérleggel lehet megmérni. A hosszúságnak vannak olyan egységei, mint a hüvelyk, centiméter, méter, láb stb. Ismerkedjünk meg a hosszméréssel részletesen ebben a cikkben.

Mi a hosszmérés?

A hosszmérést úgy határozzuk meg, mint a tárgyak hosszának mérését bizonyos meghatározott egységekben, amelyek lehetnek szabványosak vagy nem szabványosak. A tárgyak hosszának mérése és a hosszegységek megértése nagyon fontos, mivel segít abban, hogy szervezettebb módon tudjunk kapcsolatba lépni a környezetünkkel. Képzelje el, hogy elmegy egy boltba a barátjával, és megfigyel egy gyönyörű vázát, amelyet a szalonjában szeretne elhelyezni. De ha meg akarja mondani annak a vázának a hosszát valakinek, aki nincs ott, hogyan fogja ezt megtenni?

Ezt megtehetjük, ha ismerjük az értékét egy bizonyos mértékegységben, mondjuk 4 lábban. A hosszmérés tehát fontos készség, amelyet a mindennapi életünkben használhatunk. Sokszor nem használunk egy adott skálát vagy eszközt a hosszméréshez, hanem csak megtippeljük a hosszegységek ismerete és a megfigyelés alapján. Nézze meg az alábbi képet, amely egy ceruza hosszának vonalzóval történő mérését mutatja. Itt a ceruza hossza 8 centiméter, ami a hosszmérés egyik mértékegysége.

A hosszmérés egységei

A hosszúságot különböző mértékegységekben lehet mérni, például centiméterben, hüvelykben, méterben, vagy kéz-, lábtávolsággal stb. A hosszmérés mértékegységei két típusba sorolhatók: A hosszmérés szabványos egységei és a nem szabványos hosszmérési egységek. A hosszmérés szabványos egységei: Az ilyen mértékegységek előre meghatározottak, és nem változnak személyenként vagy tárgyanként. Ha két vagy több ember megméri ugyanannak a tárgynak a hosszát bármilyen szabványos egységgel, például hüvelykkel, ugyanazt az eredményt kapják. Néhány példa a szabványos hosszúságegységekre: méter, centiméter, hüvelyk, láb, yard stb. A szabványos mértékegységek ismét két típusra oszthatók: Birodalmi egységek és metrikus rendszerű egységek.

A birodalmi mértékegységrendszer az angolok által először meghatározott mértékegységek rendszere a különböző mennyiségek mérésére. Az 1824. évi Weights and Measures Act és az 1878. évi törvény a kiválasztott meglévő egységek pontos meghatározása alapján hozta létre a brit birodalmi rendszert. Néhány általánosan használt egység a birodalmi mértékrendszerben a következő.

A hosszúság mérésére metrikus mértékegységek is vannak. Ezek az egységek közé tartozik a kilométer, a hektométer, a dekaméter, a méter, a deciméter, a centiméter és a milliméter. Van egy különleges kapcsolat, ami közös ezekben az egységekben. Ezen egységek közül a méter az alapegység. Minden más egységnek az alapegységgel (méter) való kapcsolata az alábbiakban olvasható:

1 kilométer (km) = 1000 méter (m)

1 hektométer (hm) = 100 m

1 deciméter (dam) = 10 m

1 deciméter (dm) = 1/10 m = 0,1 m

1 centiméter (cm) = 1/100 m = 0,01 m

1 milliméter (mm) = 1/1000 m = 0,001 m