Hosszegység

, 2022/8/8

Az inch, a brit birodalmi és amerikai szokásjog szerinti mértékegység, amely a yard 1/36-ának felel meg. Az egység az óangol ince, vagy ynce szóból származik, ami viszont a latin uncia egységből származik, ami a római láb, vagy pes "tizenketted része" volt.

  Hosszegység

A latin uncia szóból származik egy másik angol egység, az uncia neve. A régi angol ynce-t I. Dávid skót király 1150 körül úgy határozta meg, mint egy férfi hüvelykujjának szélességét a köröm tövénél.

Az egység egységességének megőrzése érdekében a mértékegységet általában úgy kapták meg, hogy három férfi - egy kicsi, egy közepes és egy nagy - hüvelykujj szélességét összeadták, majd a számot elosztották hárommal. II. Edward király uralkodása idején, a 14. század elején a hüvelyk meghatározása "három száraz és kerek árpaszem, hosszában egymás mellé helyezve" volt. Különböző időkben az inch-et 12 mákszem együttes hosszaként is definiálták. 1959 óta a hüvelyk hivatalos meghatározása 2,54 cm.

Térfogategység

Az amphora, ókori római űrtartalomegység gabona és folyékony termékek esetében, amely 48 sextarii, kb. 27,84 literrel (7,36 amerikai gallonnal) egyenlő. Az amphora kifejezést a görögöktől kölcsönözték, akik egy körülbelül 34 literrel (9 U.S. gallonnal) egyenlő mértékegységet jelöltek vele.

Mérés, a számok fizikai mennyiségekhez és jelenségekhez való hozzárendelésének folyamata. A mérés alapvető fontosságú a tudományokban; a mérnöki, építőipari és egyéb műszaki területeken; és szinte minden mindennapi tevékenységben. Ezért a mérés elemeit, feltételeit, korlátait és elméleti alapjait sokat tanulmányozták. A különböző rendszerek összehasonlítását és fejlődéstörténetét lásd még: Mérési rendszer.

A mérések történhetnek az emberi érzékszervek segítségével - ebben az esetben gyakran becslésnek nevezik őket -, vagy, ami még gyakoribb, műszerek segítségével, amelyek összetettsége az egyszerű hosszmérési szabályoktól a rendkívül kifinomult rendszerekig terjedhet, amelyeket az érzékszervek képességeit teljesen meghaladó mennyiségek, például egy távoli csillag rádióhullámainak vagy egy szubatomi részecske mágneses mozzanatának észlelésére és mérésére terveztek.

A mérés a mérendő mennyiség meghatározásával kezdődik, és mindig magában foglalja az összehasonlítást valamilyen ismert, azonos jellegű mennyiséggel. Ha a mérendő tárgy vagy mennyiség nem hozzáférhető a közvetlen összehasonlításhoz, akkor azt átalakítják vagy "átalakítják" egy analóg mérési jellé. Mivel a mérés mindig valamilyen kölcsönhatással jár a tárgy és a megfigyelő vagy a megfigyelő eszköz között, mindig van energiacsere, amely - bár a mindennapi alkalmazásokban elhanyagolható - bizonyos típusú méréseknél jelentős lehet, és ezáltal korlátozhatja a pontosságot.